Català   -   Castellano

          
  QUÈ ÉS LA MUSICOTERAPIA
  L'ASSOCIACIÓ
  JUNTA DIRECTIVA
  ANTECEDENTS
  ASS. ESPANYOLA EFEMERIDE: 25èANI.
  HISTÒRIA DE L'ACMT
  ACTIVITATS
  FORMACIÓ
  CENTRES
  PUBLICACIONS
  DIVULGACIÓ
  ÀREA DE SOCIS
  LINKS
  FOTOS
  INICI
 

 

 
C. Vinya del Forn, 16 08635 St. Esteve Sesrovires Barcelona Espanya Tel. i Fax : 34- (93) 771 48 18 acmt@xarxabcn.net - mtr@draspoch.e.telefonica.net
  INTRODUCCIÓ HISTÒRICA:

Existiesen nombrosos vestigis en la iconografía, per exemple, la representació d´una dansa fàlica, en una pintura rupestre de Cogull (Lleida), la més antiga manifestació musical, fins el moment present. O la manifestació iconogràfica en els claustres de Sant Cugat (Barcelona) i en el de Ripio. Moltes referències en el folklore, en forma de cançons en tot el territori espanyol i referències molt explícites en autors espanyols dels passat sobre la influència de la música en l´èsser humà (Poch, 1971) com :

P. Antonio José Rodríguez (1709-1781), monjo cistercenc de Veruela (Saragossa):
(1743) "Yatrofonia o Medicina música". un autèntic tractat sobre la teoria de la musicoteràpia, d´acord amb els coneixements mèdics de la seva època.

Els metges:
Francisco Javier Cid de Toledo: "Tarantismo observado en España…" (1787).

Bartolomé Piñera y Siles de Madrid,: "Descripción de una coreo o bayle de San Vito originada de la picadura de un insecto…Enfermedad de que ha adolecido y curado a beneficio de la música Ambrosio Silvan : narración de los síntomas… Informe dado a la Real Junta de Hospitales…" (1787).

Rafael Rodríguez Méndez, que va fundar "La Gaceta Médica de Cataluña" y director del Manicomi de Sant Baudili, autor de "Tratamiento moral de los alienados" (1880). Aquest metge va organitzar una coral formada per els pacients.

Francisco Vidal i Careta, barceloní, catedràtic de Medicina, amb la tesi doctoral: "La música en sus relaciones con la medicina" (1882).

Joseph de Letameni, que menciona com la música, en la vessant de la composició, el va ajudat en le seve salud molt malmesa, quasi sempre, especialment, fruti de la qual va ser una Misa de Réquiem per l´aniversari del rey Felip II, estrenada a El Escorial el 13 de septembre de 1888.

Antonio Mª Gordon y de Acosta : "Indicaciones terapéuticas de la música".- La Habana (1898).

Candela Ardid: "La música como medio curativo de de las enfermedades nerviosas" (1920).

Víctor Marín Corralé: "La música como agente terapéutico".- Discurs de inauguració del curs acadèmic 1935.- Academia de Medicina de Zaragoza.

Antecedents: Introducció històrica Inicis Practica Presencia congresos Publicacions Cursos Divulgació